středa 28. ledna 2015

Týmová práce #1: Justice Society of America

  Superhrdinských týmů je dneska celá škála. Člověk chvílema ani neví, kde mu z toho hlava stojí. Ale začalo to touhle bandou. Ti byli první a odstartovali předhánění se, který vydavatelství udělá coolovitější týmovku. To je starej dobrej Spolek spravedlnosti.







  Psal se rok 1940 a komiksoví vydavatelé už nevěděli, co s roupama. Tak dva z nich, Sheldona Mayera a Gardnera Foxe, v DC Comics napadlo, že splácají pár známých komiksových hrdinů k sobě a vyrobí tak jakejsi tým, kde spolu budou spolupracovat. Inu, tak téhož roku v komiksu All-Star Comics #3 představili poprvé v historii superhrdiny pospolu.

  Členové týmu se postupem času různě měnili a během vydávání série All-Star Comics se v něm prostřídalo hodně hrdinů. Fungovalo to tak, že každej hrdina si řešil svůj problém a na konci mu přišel píchnout zbytek, kterej "náhodou" šel kolem. No a každej hrdina, kterej dostal svou vlastní komiksovou sérii, skončil v All-Star Comics a dostal čestný místo v týmu Justice Society of America (JSA). Batman a Superman tam měli čestný místo od začátku, páč to byly ikony vydavatelství, v roce 1942 přibyla Wonder Woman. Jedinej, kdo byl člen JSA od začátku, až dodnes, je Hawkman.

  All-Star Comics skončilo číslem 57 a stal se z toho titul All-Star Western. Byla to přeměna řízená poptávkou, kdy klesl (skoro zmizel) zájem o superhrdinský komiksy a lidi začali slimtat po jiných nesmyslech. Tím zanikl i tým JSA. Když se koncem padesátek zájem o superáky vrátil, chtěli po Gardnerovi Foxovi, aby zase rozjel JSA, akorát trochu nověji. A protože tenkrát byli lidi v améru vyjuchaní ze sportovních lig, přizpůsobil se název a roku 1960 vznikla dnes všem známá Justice League.

  V roce 1976 se vrátil na scénu All-Star Comics, a s ním i stará JSA, aby lidem ukápla slzička nostalgie. Od té doby se JSA objevovali pod všema možnýma titulama, jako Adventure Comics, DC Specials, nebo All-Star Squadron. Pak taky v rámci různých eventů a speciálů. V roce 1999 dostali svou vlastní sérii. Justice Society of America bylo vlastně odpadiště starých pák a hrdinů, kteří už vyklidili pole. Zakládající Batman, Superman a spol se přestěhovali do Justice League už v šedesátým a postupně tam přešli i další hrdinové, kterým vychází vlastní komiksy. No a těm, kterým už dávno nevychází, těm zůstalo místo v JSA. Nejnovější sérii si můžeme přečíst pod hlavičkou The New 52.

Členové

Flash

  Původní Flash Jay Garrick. Je to úplně normální Flash se svýma klasickýma schopnostma, akorát ta stará verze, která už šla dávno k šípku, aby ji mohla nahradit nová, hezčí a sympatičtější v podobě Barryho Allena, jehož známe snad všichni. Po smrti Barryho nastoupil do role Flahe mladík Wally West a po starým Jayovi Garrickovým už nikdo ani neštěknul. Však už taky na dnešní vkus vypadá jak jelito. Jak někdo říkal v komiksu Hitman: "Takovej ten s polívkovou mísou na hlavě."
 Tak ho uklidili mezi ostatní staříky do JSA, kde kdysi začínal, aby se na něho nezapomnělo úplně. Jo a ta polívková mísa je helma z první světové...


Green Lantern

  Opět prapůvodní verze a první Green Lantern Alan Scott. Ten se trochu liší od svých pozdějších nástupců. Tedy, žádní Strážci vesmíru, žádný vesmírný sektory, žádný hlídání galaxií, žádný emoční barevný spektrum, nic z toho. Před dávnou dobou na Zemi z vesmíru hrkl šutr, kterej obsahoval jakejsi zelenej kov. Z toho uplácal kovář, kterej šutr našel, zelenou lampu, která nepřetržitě svítila záhadným zeleným světlem. Ta se během věků dostala do rukou drážního projektanta Alana Scotta, kterej si z ní nechal umlátit prstýnek. Pak zjistil, že mu tato parádička dává jakousi moc a už to jelo! Prstýnek mu dává schopnost lítat, být nezranitelnej čímkoliv, kromě dřeva (jo, dřevo zelený světlo nezná, takže je to achilova pata ... tankem Alanovi nic neuděláte, ale když urvete větev a třísknete ho s ní po šišce, už se válí), tvořit světelný konstrukty, vrhat zelený paprsky a hlavně zajišťuje dlouhověkost. Proto tenhle starej paprika pořád válčí v JSA. Jo a jako každej hrdina tehdejší doby, je přeborníkem v pěstních soubojích.


Mister Terrific

  Terrifici jsou dva. Prvně byl Terry Sloane a potom Michael Holt. Jeden je původní, starej a druhej přišel potom. Jenže se pak ti dva spolu v JSA různě setkávají, střídají a někdy i perou. Terry Sloane má intelekt na úrovni génia, je mistrem bojových umění, vynikající atlet a má fotografickou paměť. Michael Holt je na tom o trochu líp. Je to taky génius, dokonce třetí nejchytřejší člověk planety, taky mistr bojových umění, taky skvělej atlet, taky má fotografickou paměť, ale k tomu má ještě pár vychytávek navíc. Nemůže být zaměřenej moderní technologií. Nanotechnologie v jeho masce a obleku slouží jako různý druhy senzorů, nebo jako prostředek pro komunikaci. Navíc kolem něho furt lítají takový kulatý udělátka, kterým se říká T-Spheres (ano, v překladu to znamená T-koule, a ne, není to novej tarif na erotický linky od T-Mobile), který umí fungovat jako scannery, holoprojektory, střelný zbraně, počítače, sledovací zařízení a kdo ví, co ještě. Na obrázku je vlevo Michael Holt a jeho T-Spheres, vpravo je jeho předchůdce Terry Sloan.


Wildcat

  Jmenuje se Theodore "Ted" Grant a je to bejvalej šampion v těžké váze. Proč se ale oblíká jak kocour Silvestr? To je přece symbolicky. Má totiž devět životů. Taky má až překvapivě velkou sílu a mrštnost. A jako správnej boxer je věčně nabručenej, nafouknutej a moc toho nenamluví. Mohli jsme ho taky vidět v televizi, kdy vystupoval v jednom díle animovanýho seriálu Justice League Unlimited (nevím, pod jakým názvem to vysílali u nás a nechce se mi to hledat). V rpůběhu vycházení měl jueště Wildcat různý mutace. Například to byla ženská, pak to byl Tomcat, kdy už neměl masku, ale byl to normální kočičí mutant (prostě humanoidní kočka), pak Tomcat baba atd. Ale nejčastější verze Wildcata je tahle.



Sandman

  Wesley Dodds má jednu takovou specialitku. Je to první "mysteriózní" komiksová postava vůbec. Jeho nástup na scénu se uskutečnil v roce 1939 a byl to první počin v komikosvým světě, kterej dostal nálepku mystery. První temnej superhrdina. Vycházela s ním série s názvem Sandman a chvilku po odstartování JSA ho šoupli do týmu. Totiž, ona ta série potom skončila a už to byl pouhej člen JSA. Když chtěli sérii Sandman znovu rozjet, byl to trochu problém, protože v té době už existovala jiná série Sandman od Neila Gaimana, která byla úplně o něčem jiným.
Ještě větší problém to byl, protože tato věc vycházela u vydavatelství Vertigo, což je filiálka DC Comics. Tak co teď, sakra? Nemůžou být dvě stejnojmenný série pod jedním vydavatelem a přitom by byla každá úplně něco jinýho. Tak rozjeli věc s názvem Sandman Mystery Theatre, které vyšlo devět knih (52 čísel a pětidílnej spin-off). Po skončení až dodnes už je to jen člen JSA.
  Má zajímavý schopnosti. Nosí plynovou masku a speciální pistoli, připomínající postřikovací pumpičku na brambory. V té má uspávací plyn, kterej nelítostně vrhá na protivníky. V novějších sériích, včetně New 52, už má plyn zavedenej do hadiček v rukavicích (plus ještě přibyl slzák, rajčák, nervák a ostatní plyny) a pistoli má normální automatickou. Dále má věštěcký sny. Když chrní, zdá se mu to, co se později má opravdu odehrát. Umí se dobře rvát a je to vynikající detektiv. Kromě toho je to skvělej chemik.

Hourman

  Prvně Rex Tyler, potom Rick Tyler a nakonec Matthew Tyler, respektive android z budoucnosti stvořenej z Mattovy DNA. Každej Hourman vypadal trochu jinak než jeho předchůdce. S Hourmanem nic nevycházelo, byl to jen člen JSA. V roce 2011 se mluvilo o tom, že mu vyjde hranej televizní seriál, ale po tom se jaksi zašumělo.
  Schopnosti má zajímavý. Má u sebe jakýsi pilulky, kterým se říká Miraclo. Když si jednu vezme, dostane superschopnosti. Takový ty klasický - obří síla, rychlost, obratnost, výdrž, odolnost vůči fyzickýmu zranění atd atd. Potíž je v tom, že pilulka působí jen jednu hodinu na sekundu přesně a vzít si může jen jednu denně. Musí teda sakra přemýšlet, kdy ze sebe na hodinku udělá bouchače.
  Potom má na krku přesýpací hodiny, ve kterých je jakási tachyonová směs nebo co. Je to tedy čas v jeho nejryzejší podobě. Díky těmto přesýpačkám má noční vidění, může dýchat pod vodou a může si přehrát, co se v jeho přítomnosti stane během příští hodiny a nebo co se stalo během hodiny předtím. A myslím, že do toho může i nějak zasáhnout, ale to už si nejsem úplně jistej. To je dobrá pomůcka pro to, aby věděl, kdy si vzít Miraclo, nebo kdy si vystačí jen s pěstmi a kopanci.

Dr. Mid-Nite

  A opět několik představitelů. Byli to Charles McNiderBeth Chapel a Pieter Anton Cross. Všichni jsou na tom podobně. Zajímavostí je, že byl Dr. Mid-Nite ze začátku prezentovanej jako slepej hrdina, kterej valí podle ostatních smyslů. Bylo to víc než dvacet let před příchodem Daredevila od Marvelu. 
  Vyšly s ním dvě minisérie, který jsou poskládaný do dvou knih. První se jmenuje Doctor Mid-Nite TPB (obsahuje všechny tři sešity příběhu) a druhá 'JSA All-Stars Archives Vol. 1. Jinak žádná sólovka nebyla. Pouze člen JSA. 
  Schopnůstky. Má perfetkní noční vidění a díky infračervenýmu vidění ho neoslepí ani ostrý světlo. To je všechno ze schopností. Prosťáček. Jinak je to výtečnej fyzik a v boji používá různý pomůcky. Jako třeba vrhací půlměsíce (to mi trochu připomíná Moon Knighta od Marvelu, ale ten byl taky až mnohem později), omračující bomby a podobný srandičky. Ještě má ochočenou sovu (lepší než nějakej přihřátej náctiletej sidekick), kterou využívá jako špióna nebo jako nástroj pro rozhození nepřítele v boji.


Hawkman

  Tohle je Carter Hall. Jeho příběhy ve zlaté éře a po restartu se trochu liší. V obou hraje roli egyptskej princ Khufu. Ve zlaté éře Khufua zabili a on se v roce 1940 reinkarnoval v Cartera Halla. Z minulýho života našel kov, kterýmu se říká Nth metal, vzpomene si na celej minulej život a z Nth metalu si uková křídla, opasek, postroj a přilbu. A už to lítá!
  Novej příběh je ten, že Khufua vyženou do pouště a on tam najde trosky vesmírné lodi. Tam taky najde Nth metal. Ta loď patří prastaré rase Thanagarianů a Nth metal je věc, která má jejich rasu posunout do nadcházejících věků. Takže egyptští bohové byli mimoši Thanagariani. To je hnus. 
  Khufu a jeho milovaná Chay-Ara se několikrát po své smrti zreinkarnovali, až skončili u Cartera Halla a Shiery Sandersové, coby Hawkgirl (ta je taky nějakou dobu členem JSA ... je to to samý jak Hawkman, akorát je to baba). Z Nth metalu má Hawkman křídla, pásek, postroj, helmu, zbraň, která může být palcátem, sekerou, nebo kdo ví čím ještě, a nově taky rukavicí s drápy, které se říká Claw Of Horus. Všechno tohle je ovládáno mentální cestou, takže stačí jen pomyslet na to, že se snese na nepřítele a palcátem mu rozfláká držku, nebo ho dloubne do kuřího oka, a tělo už to samo udělá. 


Dr. Fate

  Tahle figura nemá žádný alter ego, který by bylo jen pod maskou. Funguje tak, že jakmile si někdo nasadí helmu, je z něho ten samej Doctor Fate. Prostě duch v helmě ovládne tělo. Takže je jedno, kdo v helmě je, protože se z něho stává ta samá postava. Jde o mocnýho kouzelníka a mága, kterej se plouží v různých realitách a dimenzích a je tak trošku arogantní. Ne tak chováním, jako spíš tím, že ho většinou obyčejný lidský problémy moc nezajímají. Do helmy se oblíklo už hodně lidí a nechce se mi je jmenovat. Je jich totiž fakt hodně. Asi třináct. Jedním z nich je třeba Zatarra, kouzelník a taťulda známé sexy kouzelnice Zatanny. Ta tím pádem o tatínka přišla, protože se z něho stal Doctor Fate s celým svým charakterem. Tento chlapík většinou přichází na pomoc až už jde hodně do tuhýho a jen málokdo se s ním může měřit. Snad jen takoví frajeři na magii, jako jsou Spectre, John Constantine, Phantom Stranger, Ragman, Klarion, nebo pomatenej veršující démon Etrigan.

Spectre

  Policajt Jim Corrigan už dostal do chládku spoustu šmejdů a to nemohlo zůstat jen tak. Tak se jedni mafoši rozhodli, že si na něm vylijou žluč. Unesli mu rodinu a pak si výměnou za ně vzali jeho. No a jak už to tak tihle kluci dělají, zalili mu nohy betonem a šoupli ho do osvěžující lázně. Jeho duch se vrátil zpátky do našeho světa zpočátku jenom jako hlas. Pak sílil, sílil, rostl a rostl, až se z něho stala nejmocnější bytost v DC universu (společně s Doktorem Manhattanem, samozřejmě). Nejdřív se chtěl pomstít těm parchantům, ale potom si dal vyšší cíle. No uznejte, co byste si dali jako cíl vy, kdybyste uměli manipulovat s časoprostorem, s budoucností, s minulostí a cokoliv v našem i jiným vesmíru by se stalo jen díky tomu, že byste si to přáli? Umět zhasnout a zas rozsvítit vesmír, pocuchat vlasy existence, umět si hrát s věcma, který jsou za hranicí našeho vesmíru ... hmmm. Tak to všechno tenhle pán umí. A možná i mnohem víc. Taky je nezranitelnej a nesmrtelnej a kdo ví jakej ještě. Ale jak už to tak bývá, i ta nejmocnější bytost jsoucna má svoji slabinu. Ale na tu musí přijít John Constantine, protože nikoho jinýho nenapadne hledat slabinu pana Spectra :)

Stargirl

  Courtney Elizabeth Withmore je docela pěkná šťabajzna. V týmu JSA nahradila svýho předchůdce Starmana, kterej byl fakt nezajímavej a nudnej. A navíc na dnešní dobu už fakt až moc retro (jo, ještě víc než Jay Garrick, coby Flash, nebo Hourman). Tak jistej Geoff Johns vymyslel tuhle buchtu, aby zabrala jeho flek. Teda ona jako Courtney existovala ve světě JSA už dlouho, ale Geoff z ní udělal Stargirl. Co umí? Kromě toho, že je to mistryně čehosi v kickboxu, má ještě jakejsi kosmickej pásek, díky němuž má takový ty běžný superhero vlastnosti. Síla, obratnost, výdrž, rychlost, bla bla bla bla bla... klasika, plus ještě umí střílet jakýsi hvězdičky, nebo co to je. Jenže pak má ještě v ruce klacek, kterýmu říká Cosmic Staff (Kosmická hůl) a díky ní lítá a umí manipulovat s energií. Zajímavá kočka. Na obrázku je vepředu Stargirl a na pozadí její předchůdce Starman.

Liberty Belle

  První Liberty Belle byla Libby Lawrence. Byl to živoucí obraz americkýho patriotismu (název to jen podtrhuje) a tak byla aktivistkou v druhé světové i ve Vietnamu a tak dál. Její schopnosti byly síla, výdrž, obratnost atd. a taky uměla vrhat jakýsi sonický pulsy. Jako když mlátí zvon. Byla schopná prasknout někomu hlavu jak zralej meloun. Nejvíc známá Liberty Belle je ale její dcera Jesse Chambers, která po ní podědila schopnosti a zdá se, že je má ještě silnější. Navíc ji mamka má s Johnym Quickem, což je podobnej rychlík, jako FLash. Teda ty Flashovy frajeřinky, jako předbíhání času, blesky a tak dál, to neumí. Jen je rychlej. A tak milé Jesse přibyla ještě rychlost. Tu ale má jenom když recituje jistou matematickou formuli. Jakmile přestane recitovat, superrychlost se jí zas vypne. Zajímavý.

Red Tornado

  Kdysi dávno dumala duše planety Země jménem Maya, jako ochrání svoje tělo - Zemi. Na takovou práci se hodí elementálové. Někteří už existují, například Swamp Thing (Bažináč), ale jí ještě chyběl elementál vzduchu, kterej nikde nebyl k mání. Tak se rozhodla, že si jednoho vyrobí. Vyrobila tedy ženskou z masa a kostí, která měla vládu nad vzduchem. Pak nějakej máklej doktor T.O.Morrow vyrobil androida, kterýmu nejlíp sedlo jméno Red Tornado. Tak si začal říkat on sám. A kdo on? Stejně jako u Bažináče, potřebuje tělo elementála nějakýho hostitele. Nebudu vás napínat, stal se jím syn nějakýho trhlýho profesora. Red Tornada se pořád snaží do svých služeb natahat mocnej záporák jménem Anti-Monitor, takže to v životě nemá lehký.
  Tento chlapák se sice poprvé objevil v jednom čísle Justice League, ale už tam byl prezentovanej, jako člen JSA, kam ho pak taky scenáristi po zásluze nacpali. 
  Umí manipulovat se vzduchem a věterem, má velkou sílu a odolnost a taky se umí sám opravovat (uzdravovat).

Atom Smasher

  Albert Rothstein získal svoje schopnosti po svým taťkovi. Ten taťka byl superpadouch jménem Cyclotron a chtěl, aby synátor kráčel v jeho šlépějích. Na to se mu ale mladej vykvákl a přešel na druhou stranu k těm hodným. Prvně působil v týmu Infinity Inc. jako Nuklon (srandovní obří postavička se žlutým čírem) a potom byl na chvilku členem Justice League už pod jménem Atom Smasher. Po krátké době ho z Ligy šoupli do JSA, kde se shledal se svým bývalým kolegou z Infinity Inc. Obsidianem. Taky se strašně zbratříčkovali a v JSA se snad ti dva baví jen spolu. 
  Atom Smasher je v boji strašněj nervák a všechno kolem něho lítá a tříští se. Umí ovládat a měnit svou atomovou strukturu, takže dokáže měnit svou velikost a hustotu. Dokáže se v mžiku zvětšit až na šedesát stop vysokýho kolohnáta a sundat z oblohy letadlo. To pak ve vzteku rozšlape :)

Obsidian

  Todd James Rice je velikej kamarád Atom Smashera. No, možná, kdybych měl příjmení Rýže, taky bych si našel za kamaráda někoho, kdo se jmenuje Albert. Rýže z Alberta je nejlepší! (doufám, že za tuto reklamu dostanu zaplaceno). Vlastně všechno kolem Obsidiana je zvláštní. Třeba jeho úhlavní nepřítel se jmenuje Ian Karkull. Ten by si měl dávat bacha, aby ho nezblajznul vlk převlečenej za babičku. Todd je syn Green Lanterna Alana Scotta a drsné zlosynky Thorn. Vyrůstal u adoptivní rodiny a později se shledal se svou ségrou Jade, která maká v Green Lantern Corps. A co vlastně Obsidian umí? Umí se proměnit ve stín. Díky tomu přelítává z místa na místo. Taky umí do temnoty své vlastní hmoty pohltit nepřítele, nebo mu ukázat jeho vlastní temnou stránku, což pomalu rozbrečí i Jokera ... no, nebudeme přehánět. Umí se zvětšit a dokáže dokonce i celou planetu uvrhnout do temnoty. Je to prostě dobrej kousek.


Damage

  Tohle je zajímavej chlapík. Jmenuje se Grant Emerson a je synem chlápka jménem Al Pratt, což byl na chviličku člen JSA vystupující pod přezdívkou Atom. Damage je velkej kámoš Atom Smashera a Obsidiana a tvoří tak kamarádskou trojku jako vystřiženou z foglarovek. Ve spoustě komiksů je můžeme vidět spolu. Damage a Atom Smasher jsou zachyceni jako nerozlučná dvojka například v eventu Blackest Night, nebo v knize Flash: Znovuzrození. Damage dokáže koncentrovat obrovskou energii, což mu dává superschopnosti. V jednom příběhu komiksu Young Justice: Sins of Youth dokonce umí lítat, ale jinak je to nelétavec. Dokáže dělat velikánský skoky tím, že pod sebe vrhá energii, ale lítat neumí. Však mu docela dlouho vycházela sólo série, tak se můžete mrknout. Většinou si koncentruje energetický chuchvalce do rukou a mlátí jimi přes hubu protivníky. Dokonce dokáže i vybuchnout. Teda ne jeho tělo, ale jen jakoby ta jeho energetická aura. On zůstane stát. Je to tak silnej energeťák, že prostřednictvím něho Green Lanterni zapříčinili druhej velkej třesk a zrestartovali tak vesmír poté, co ho zničil Parallax. Damage chci doma na Silvestra!


Power Girl

  Chodící ňadra jménem Kara Zor-L, neboli Karen Starr, pochází z planety Krypton. To je ta samá koule, ze které je Superman. Power Girl není další Kryptoňan stvořenej jen kvůli tomu, že už bylo trapný to Supermanovo fňukání, že je jedinej přeživší. Je to protějšek slečny Supergirl z paralelního vesmíru, zvanýho Earth Two. Někdo jí říká superhrdinka, já jí říkám Okénko do meziprsní rýhy. Aby ale pánové neměli sjíždění obřího výstřihu jednoduchý, Power Girl je neskutečně agresivní bojovnice, která si nebere servítky. Má klasický kryptonský schopnosti, čili lítání, laser z kukadel, sílu ... no prostě to samý, co Superman. Jo a v českým dabingu nějakýho animovanýho filmu (tuším, že to byl Superman/Batman: Veřejní nepřátelé, ale jistej si nejsem) jí říkali Silodívka!!! Tak jí chci říkat taky! Později se stala členkou JSA, ale nejen to, ona se stala i první předsedkyní týmu! Do té doby JSA nic jako předsedu neměli. A to je, myslím, moc pěkný. Držíme palce a jen tak dál.


Citizen Steel

  Nathan Heywood má taky svoje krásný schopnůstky. Má supersílu, superrychlost, nezranitelnost a tělo pokrytý organickým kovem. Ten mu dává ještě jakýsi energetický náboje do pěstí, kterýma rozdává rány. Jeho předchůdci byli Henry Heywood (to byl kyborg), coby Commander Steel a Henry Heywood III., coby Steel. V DC Comics je ještě jeden Steel, takovej ten černoch v kybernetickým oblečku a kladivem v ruce. Ale ten s těmahle nemá nic společnýho.




Cyclone

  Maxine Hunkel je mladá holčina a je to vnučka původního Red Tornada. Což byla baba stvořená Mayou, duší Země. Jak jsou ty vztahy v těch grupách zamotaný, to by jeden nevěřil. Pak ji unesl šáhlej profesor, kterej sestrojil druhýho Red Tornada, toho androida, kterýho všichni známe. Prófa má zajímavý jméno, říká si T.O.Morrow ... to je vůl. Čeští čtenáři ji můžou znát z bichle jménem Království tvé, kde se objevila v druhé kapitole jako novej (nová) Red Tornado. 
  Umí v podstatě to samý, jak Tornádové, což je manipulace s větrem a navíc ještě ovládá jakýsi zvukový vlny, nebo co. Co se mi na téhle devatenáctileté děvčici v pruhovaných podkolenkách líbí, je ta její roztomilost. Každou chvilku něco zvorá a tváří se hrozně rozkošně stydlivě. No k sežrání.


Judomaster

  Mistr juda má taky plno různých podob, ale v JSA byla jen baba jménem Sonia Sato. Ta má velice zvláštní schopnost. Říká se jí "aversion field", čili pole averze. Funguje to tak, že se nikomu nechce na ni útočit, dokonce ani mířit zbraní. Nejde zaměřit žádnýma zbraněma, ani žádným systémem. Je nezaměřitelná. Ani úder pěstí na ni nejde zamířit. To ale neplatí pro věci náhodně zasahující svůj cíl. Třeba výbuchy, tlakový vlny, střepiny z granátů a tak dál. Jinak, jak už jméno napovídá, je to přebornice v judu a každýho povalí na zem a hrozně moc škaredě ho tluče. Je to sympaťačka, která hrála významnou roli v ženské týmovce Birds Of Prey, kde se svou společnicí jménem Manhunter byly naverbovaný slečnou Oracle (znáte z Batmana), aby se probouraly do jedné mexické věznice. A taky že jo! Potom ji z Birds Of Prey převeleli zpátky do JSA (společně s Manhunter), kde se spustila do romantickýho vztahu s Damagem. Ať jim to vydrží.


Manhunter

  Kdysi dávno se objevil chlapík jménem Mark Shaw, kterej pracoval jako lovec lidí. Tak si tak taky říkal. Manhunterovi vycházela vlastní série a můžu říct, že to nebylo zas tak špatný čtení. Pak přišla třetí řada (pro nerdy Vol. 3) a jeho místo převzala krásná Kate Spencer, která má jako hlavní znamení frajerskej postoj a cigáro v papuli. A není to jen tak nikdo. Už se objevila po boku Wonder Woman, Blue Beetla, či Batmana. Její hrdinství začalo tím, že pronásledovala padoucha jménem Copperhead a vkradla se do místnosti s důkazníma materiálama, aby tam našla něco, co by proti němu mohla použít. Vybrala si tři věci. Oblek jednoho z členů intergalaktickýho policejního týmu Darkstars (kdysi dávno to byla docela oblíbená komiksová série). Pak speciální rukavice, který měl na sobě Azrael, když v roli Batmana (zatímco byl po Banově útoku Bruce na vozíčku) málem umlátil Banea k smrti. No a do třetice to byla bojová hůl, která patřila původnímu Manhunterovi, kterýho spolu s dalšíma pár hrdinama zabil šmejd jménem Eclipso. No a Copperhead tak získal tiket na solidní nakládačku zdarma. Modře svítící obouruční tyč jí společně s oblekem a rukavkama dává sílu, rychlost, odolnost a tak dále a tak dále ... Lítat neumí!


Starman


  Stargirl je sice moc fajn, ale některým se zastesklo po jejím předchůdci Starmanovi. Tak se DC Comics rozhodlo, že rozpumpuje ve čtenářích nostalgii a znovu ho povolá do akce. Jenže bylo potřeba modernizovat, tak přišel na scénu úplně novej a úplně jinej Starman, coby Thom Kallor. Jak říkám, je to úplně jinej Starman. Jediný, co má společnýho s tím starým (nebo se Stargirl), je jméno a flek, kterej po něm a vedle ní v JSA zabral. Kallor předtím působil jako Star-Boy v týmu Legion of Super-Heroes. Pochází z budoucnosti (někdy kolem roku 3000), kde se narodil dvěma astronomům (samozřejmě chlapovi a babě) pracujícím v pozorovatelně na oběžné dráze planety Xanthu. Jednou se připletl do dráhy ocasu komety a dostal schopnosti. No, tak se to prostě dělá. Dostal velikou sílu a velikou odolnost. Dozvěděl se, že úplně stejný schopnosti měl kdysi dávno jistej Superboy na domácí planetě - Zemi. Tak se rozhodl, že pocestuje do minulosti, aby Superboye našel. Jenže po chvíli zjistil, že má ještě další umělecký ability. Dokáže šachovat s hmotou, hustotou a gravitací objektů. Jakýchkoliv objektů, čili včetně sebe. Takže když večer čumíme na hvězdnou obloku, možná je to celý jen Starman :) Stejně je to pech, udělat velkou cestu do minulosti a skončit v JSA.


Amazing Man

  Markus Clay je už několikátej Amazing Man v řadě. Zas je to vnuk toho prvního, syn toho druhýho a kdesi cosi. Opět se celý příbuzenstvo vyřádilo na tomhle pseudonymu. Na to, že se příjmením jmenuje Hlína, s ním moc velká prča není. Je to snad nejvážnější hrdina, jakýho znám. No jo, intoš si hraje na seriózního pána. Čelenem JSA byl sice jenom krátkou dobu, zato tam ale stihl nadělat dost práce. Tým si ho k sobě povolal, aby jim pomohl zneškodnit parchanta jménem Gog. Až mu vypráskali hýždě, Amazing Man z týmu odešel a v New Orleans si udělal nějakej svůj vlastní. Co umí? Umí dotykem zdvojnásobit vlastnosti hmoty a energie. Na první pohled to není nic moc, ale když bojuje s nějakým velkým šmejdem, zdvojnásobí každej jeho výpad a použije ho tak proti němu.


Lightning

  Je to dcera známýho hrdiny jménem Black Lightning. Jmenuje se Jennifer Pierce a když se nastartuje, je to vlastně chodící elektrickej proud. Já jí říkám Jiskřička. Nebo taky Dikobraz, záleží na úhlu pohledu. Ještě má ségru, která si říká Thunder. To je boží, Thunder a Lightning, ty chci na grilovačce. Poprvé se objevila v prvním čísle (první kapitole) veledíla Království tvé (Kingdom Come) a pak ji šoupli do JSA. Tam se hned zkamarádíčkovala s některýma figurkama. Stala se z ní velká kámoška Cyclone a Stargirl a dokonce začala randit s mladým členem, jenž si říká Jakeem Thunder. Šikovnej páreček. Lightning umí, stejně jak její taťka, ovládat elektřinu. Umí třeba zkoncentrovat elektrickej proud a střílet ho z rukou ve formě jakýchsi projektilů. Nebo kolem sebe umí vytvořit elektromagnetický silový pole. Jo a lítá! Ale je to ještě mladý a nevycválaný trdlo, takže nemá svou sílu tolik v merku. Takže se stává, že třeba z ničeho nic nechtěně spálí všechny elektronický zařízení v jejím okolí. No prostě jelítko.


Jakeem Thunder

  Asi nejzajímavější člen této bandy. No bodejť, vymysleli ho Grant Morrison a Mark Millar, jedni z nejlepších scenáristů současnosti. A trochu i minulosti. Jeho pravý jméno je Jakeem Williams a neměl to v životě lehký. Jeho mamina zdrhla od ožlahýho fotra, ještě když Jakeema nosila v pupíku. Když byl ještě malej svišť, mamka zakukala (umřela) na rakovinu. Tak kluka vychovávala ulice a občas si zašel pro nějakej gáblík nebo dolar ke své protivné tetě. Jenže na scéně byl nějakej pan Johny Thunder, kterej byl kdysi v začátcích nějakou kratičkou chvilku členem JSA. Byl to normální pán v saku, kterej uměl vyvolat džina Thunderbolta. Toho měl uzavřenýho v propisce (lampy se blbě nosí u sebe). Johny už byl po smrti a jeho propisku s Thunderboltem měl v opatrovnictví starej Flash Jay Garrick. Mladej Jakeem se se starým Jayem znal a Flash ho měl natolik v oblibě, že mu pak propisku s džinem daroval. Po nějaké době pomáhal týmu Justice League of America (JLA) bojovat proti modrýmu džinovi (Thunderbolt byl červenej), kterej byl zlej. Nakonec se Jakeemovi podařilo modrýho džina přemoct, a to tak, že ho nějakým způsobem spojil s Thunderboltem a vytvořil tak novýho, silnějšího Thunderbolta. Ten už nemusel být zavřenej v propisce, ale chlapec ho nosí v sobě. Ne nic úchylnýho, má ho vlastně jako auru. Vždycky ho vyvolá a on ho poslechne na slovo. A protože džinové bydlí v jiné dimenzi, je třbeba nějaké vyvolávací formule. Tou je v tomto případě So Cúl (so cool). Heh. Přijde k malýmu klukovi nějakej rváč, řekne: "Teď ti rozkopu držku," kluk řekne: "No super (so cool)," objeví se džin, namočí rváče do horčice a sežere ho :) To je ale fakt so cool :) Po krátké spolupráci s JLA ještě sem tam spolupracoval s několika členy týmu JSA kvůli známosti s Jayem Garrickem, až ho pak vzali mezi sebe do týmu.


Magog

  Poprvé se objevil v první kapitole knihy Království tvé (Kingdom Come). Byl to hrdina, kterej ale zabil Jokera a pak další a další, až se z něho stal padouch. Stáhl na svou stranu dalších pár superhrdinů a vytvořili "superhrdinskej" tým Justice Battalion. Teda, ono to jejich jednání moc hrdinský nebylo, spíš naopak, ale oni si mysleli, že je hrdinský. Je taky zajímavý, že ti hrdinové, kteří jsou s ním v tom týmu, jsou postavy, který DC koupilo od rozpadajícího se vydavatelství Charlton Comics. Těma postavičkama se dokonce inspiroval Alan Moore při psaní díla Strážci (Watchmen). Původně měli být strážci o právě těchto postavách, ale pak DC nařídilo Mooreovi, aby si vymyslel svoje. Tak se Moore alespoň inspiroval.
Superman a jeho stoupenci Magoga porazili a IGN ho označilo za sedmdesátýho pátýho nejlepšího komiksovýho superpadoucha všech dob.  Ten se pak znovu objevil v sérii Justice Society of America. Tam ho našli v Iráku nějací archeologové, dali ho do muzea a tam on ožil. Nic si nepamatoval, takže už byl zas hodnej. Skončil v JSA, kde už si ho vychovali po svým. Nejdřív mu říkali Lance a několik čísel komiksu se tak fakt jmenoval. Pak si vzpomněl, že se jmenuje Magog. Později se zjistilo, že to není tělo toho starýho Magoga, ale že se jím stal archeolog David Reid, což je Magogovo alter ego. Složitý, co? Magog má obří sílu a výdrž. Taky dlachní v rukách hůl, která vrhá velmi, opakuji velmi silný plasmatický výboje. Jeho pravý oko se zdá slepý, ale není to pravda, tohle oko má infračervený vidění.


Mr. America

  Tímhle týpkem začíná úplně první číslo restartované série JSA od Geoffa Johnse. Mister America vtrhne do domu, kde se stala vražda. Už je tam fůra policajtů a vyšetřovatelů a jeden z nich se s ním dá do hovoru.
"Á, Mister America. Dobře, že jste tady. Nemůžeme najít žádné stopy pachatele."

"Jaká je situace?"
"Manželka a obě děti jsou mrtvé. Manžel není doma, ale už ho hledáme."
"Nehledejte."
"Jakto?"
"Já jsem manžel." odpoví Mr. America sundávajíc si masku před policisty a usedavě plačíc.
Tím chci říct, ža ať už vypadá sebevíc retro, není nezajímavej. Je to sice zas trocha toho patriotismu, ale tam už to ve Státech chodí. Jeho dávná předchůdkyně v JSA byla Ms. America, ale to bylo to samý, akorát v sukni z hvězd a pruhů. Byla spíš takovej maskot. Tenhle se aspoň umí i rvát. Je to dobrej bojovník, skvělej atlet a má dva biče, který jsou zkonstruovaný tak, aby jejich švihnutí způsobilo výbuch. Čím víc švihne, tím větší prdu to udělá. Takhle mu je vylepšil Mr. Terrific. Mimochodem, tenhle se jmenuje Jeffrey Graves a už je taky třetí pan Amerika v řadě.


All-American Kid

  Jeremy Karne není jen mladej sidekick Mistera Ameriky, je to taky plnohodnotnej člen JSA. Teda prvně ho našel a přitáhl do týmu Mister America a zaměstnal ho tam jako sidekicka. Potom, když pro tým Jeremy udělal spoustu výborné práce, byl povýšenej na regulérního člena týmu. I přesto, že v týmu nebyl dlouho, byla tam jeho přítomnost velmi zásadní. Později se totiž ukázalo, že je to jen infiltrátor. Je to špicl náckovskýho spolku padouchů, kterej si říká Čtvrtá říše (The Fourth Reich). Z All-American Kida se vyklubalo jeho pravý já, který se jmenuje Karnevil. Někdy taky jako Kid Karnevil. Se Čtvrtou říší už se JSA jednou střetla, takže hitlerovci dobře věděli, za kým kluka poslat. Navíc se ukázalo, že to není žádnej beránek. Na svůj věk už je to celkem produktivní vrah, kterej rád mučí lidi.
 Ale teda po dobu, co bojoval po boku JSA se docela vyznamenal. Naklepal půlky docela solidním protivníkům, takže si myslím, že nějakej nacismus, vraždy, mučení a sadismus mu mohla JSA odpustit. Bohužel, neodpustila a Jeremy už není mezi námi. Když se chystal zabít Mistera Terrifika, neuvědomil si, že tomuto pánovi pořád někde poletujou jeho koule. No a jak s Terrifikem zápolil, přiletěly koule a rozstřílely Jeremyho na sračku. Karne nemá žádný superschopnosti, ale je to dobrej atlet a bojovník. A ačkoliv rád mučí a zabíjí, je to hroznej posera. Což je jeho další schopnost. Je v podstatě nesmrtelnej. Jeho zbabělost je totiž nadmíru vyvinutá. Už dvakrát, nebo třikrát umřel, ale v pekle se démonů tak strašně a nelidsky bál, že ho vždycky vrátili zpátky na zem. Zajímavej způsob nesmrtelnosti. Na levým obrázku je Jeremy Karne jako All-American Kid, na pravým je jeho pravá podoba, jakožto Karnevil.


King Chimera

  O jeho původu se vůbec nic neví a nikdo nezná ani jeho pravý jméno. Jediný, co se o něm někteří dozvěděli, jsou některý části jeho nedávné minulosti, pak to, že je Turek a taky to, že je synem krále Standishe, jenž ho má se svou milenkou. Jinak je to tajemnej a záhadnej Král Chimera. Poprvé se objevil až v JSA (Vol. 3) a nevydržel tam moc dlouho. Po nějaké době se tam objevil znovu a dokonce mu pak vyšla krátká sólo série, coby spin-off JSA. Pak taky docela dost účinkoval v sérii Power Girl a dokonce se dostal i do série JSA All-Stars, což byly příběhy, do kterých byli vybraní jen ti nejlepší (čtenáři nejoblíbenější) členové týmu. Takže jako potlesk jak sviňa. Je to velmi zkušenej mistr iluzionista a všichni kolem něho vidí a slyší přesně to, co chce, aby viděli a slyšeli. Taky umí manipulovat s rentgenovýma paprskama, takže když se díky iluzi zneviditelní, nevidí ho ani Power Girl svým rentgenovým viděním. Navíc má intelekt na úrovni génia. Ještě nikdy nikoho neuhodil, ani nezranil, takže v týmu funguje jen jako krycí jednotka a podpůrnej taktik.


Red Beetle

  O dámě jménem Sara Butters se toho moc neví. Respektive, v JSA byla celkem dlouhou dobu, ale o jejích kořenech a životě se tam skoro vůbec nemluvilo. Jen tam prostě byla. Taky se neobjevila nikde jinde než v JSA (Vol. 3), přesto, že právě tam hrála docela důležitou roli. Pomohla týmu porazit padoucha jménem Doctor Chaos. A to je teda jako co říct. Po téhle akci si ji JSA naverbovali mezi sebe a stala se členkou. Jediný, co se o ní dozvěděli, bylo to, že když je na scéně v pořadí už třetí Blue Beetle Jaime Rayes, ona pokračuje v odkazu Blue Beetla, kterej byl před ním. To byl Ted Kord. Takže je Sara úplně stejná, jak Blue Beetle Ted Kord, akorát je to baba a je červená. Má perfektní fyzičku a spoustu takových těch Tedových hraček. A dobrý nápady.


Anna Fortune


  Jé, zapomněl jsem, jaký je její pravý jméno ... moment ... Jo! Anna Fortune. Ta vystupuje pod pseudonymem Anna Fortune. Byla stvořena přímo pro JSA, kde se objevila z čista jasna. Hned začala být u čtenářů dost oblíbená a byl kolem ní velkej boom. V rozhovoru scenárista Matthew Sturges, kterej psal JSA All-Stars, a kde taky vymyslel tuhle postavu, uvedl, že se jí čtenáři nabaží ještě dost. Prej to svoje příjmení nemá náhodou. Zřejmě tak narážel na superpadoucha jménem Amos Fortune, tak že by byla Anna další infiltrátor? Nevíme, napsoledy se objevila v desátým čísle a od té doby po ní není ani vidu, ani slechu. Ani čichu. Uvidíme, třeba na nás vybafne v New 52 sérii. Je to schopná kouzelnice. Má jakýsi rukavice, který střílí magický ohnivý projektily. Takový firebally. No a pak se umí teleportovat, uzdravovat a takový ty kouzelnický šaškárny.


Red Arrow

  A jsme u New 52, přátelé. Connor Hawke je druhej Green Arrow, ale tenhle je z paralelního světa, kterýmu se v DC říká Earth 2. Tady je to pomocník Green Arrowa, kterej se dal na svou vlastní hrdinskou dráhu a přišel k JSA. Co víc o něm říct? Snad jen to, že má až abnormálně vymakanou fyzičku, je mistr bojových umění, výtečnej střelec, geniální mistr luku. A navíc má ještě vylepšenou schopnost hojení a vysokej práh bolestivosti. Takže oproti ostatním Arrowům a jejich sidekickům je to docela drsňák.



Huntress

  Helena Wayne je dcera Batmana a Catwoman. Přijde vám to jako blábol? No jistě, je to totiž postava z paralelního vesmíru Earth 2! Je to vlastně paralelní protějšek Batgirl. Takže její rodiče jsou paralelní Batman a paralelní Catwoman. No neni to rozkošný jak sviňa? Je! Její tvůrci se při vymýšlení kostýmu silně inspirovali postavou Black Cat od Harvey Comics (tedy né žádný márvl, děvčata a chlapci) a nijak se tím ani netajili. Její milostnej románek je taky boží. Byla hrozně zamilovaná do prvního Robina (později Nightwinga) Dicka Graysona, ale on na ni prděl. Pak vzali Helenku do JSA a on se do ní zamiloval taky. Kam se podělo takový to "Mám tě rád takovou, jaká jsi"? Po velikánských eventech označovaných jako Crisis (Crisis on Infinite Earths, Infinite Crisis, Identity Crisis), který jsou milníkem v DC Comics, se některý postavy z Earth 2 zamíchaly do normálního vesmíru a tak můžeme leckdy vidět Huntress po boku Batmana ... jako našeho normálního Batmana. Viz třeba Batman: Ticho (ale to si nejsem jistej, jestli to nebyla Helena Bertinelli). Je to výtečná bojovnice a používá různý hračičky, jako vystřelovací lana, kudle a hlavně její oblíbenou kuši.


Black Canary

  Černej kanárek je jedna z těch bab, který v pánech čtenářích vyvolávají nesmírnou chuť se milovat. V dámách čtenářkách zas občas závist, doprovázenou myšlenkami typu "A kde má jako celulitidu?"
  V roli Black Canary se vystřídaly dvě zenský. Dinah Drake a Dinah Lance. Obě byly v JSA, Drake dokonce hned na začátku, coby původní člen týmu. Pak jejich osudy spojili scenáristi do jednoho a už je jen Dinah Lance. Je to jedna z těch postav, který ovládají snad každý bojový umění na světě a Bruce Lee by si proti ní ani neškrtl. Tahle ženská zfackuje i tlupu medvědů. Po začátcích v JSA putuje Black Canary z týmu do týmu, ale nejvíc se asi předvedla v Birds of Prey, což je týmovka složená jen ze samých bab. Její speciální schopnost je kanárčí zapípání. Teda v jejím případě to je řev, vyluzující zvukový vlny, který bourají mrakodrapy. Zkuste takové babě přijít v noci ožralí domů a pozvracet koupelnu.


Atom

  Zakládající člen týmu a zároveň tatínek chlapíka jménem Damage a kmotr chlapíka jménem Atom Smasher. Dávám ho dolů, protože ačkoliv s těma pánama, co jsou první v seznamu, celej tým založil, dlouho v něm nepobyl. Prosímvás, na tom obrázku je už jeho moderní znázornění. Tak ho kreslíři kreslí teď. Jeho původní podobiznu ze čtyřicátých let sem záměrně nedávám, protože tady slovo retro nabírá zcela nových rozměrů. Tohle je Albert Pratt. Táhne se po různých komiksech a eventech od začátku čtyřicátých až po New 52. Zrovna tam je nejzajímavější a odtud je taky tahle jeho podoba, kterou sem dávám. Tam má totiž kombinaci schopností Damagea a Atom Smashera. Takže ovládá atomy, umí rozdávat nukleární rány a ještě k tomu umí měnit svou velikost a je odolnej vůči radiaci. Šikovnej pán.


Star-Spangled Kid

  Sylvester Pemeberton je taky známej jako Skyman. Ale to až potom. Prvně to byl zvěd a takovej jakoby sidekick JSA jménem Star-Spangled Kid. V týmu JSA byl někdy ze začátku a působil tam celkem krátkou dobu. Jeho přítomnost tam nebyla ani nijak významná. Po nějaké době, když už byl velkej kluk, či už spíš chlap, odešel do týmu Infinity Inc., kde se ve zbrusu novým kostýmu prezentoval jako Skyman. Jenže JSA cítila neukojitelnou potřebu mít nějakýho spratka jako podržtašku, tak na místo Star-Spangled Kida nastoupila Courtney Withmore, která později získala svou mocnou hůlku a přejmenovala se na Stargirl. Sylvester je dobrej bojovník, atlet ... bla bla bla, prostě to samý co každej hrdina bez speciálních schopností. K tomu si ale později pořídil pásek, díky kterýmu uměl lítat, vrhat energii a podobný koniny.


Black Adam


  Prastarej egyptskej princ jménem Teth-Adam se stal ve své době vyvoleným nositelem magické moci. Jenže zmagořel a tak byl vybranej jinej bubák. Jeho nástupce. Ten má však přijít až v časech budoucích. Hodně budoucích. Jenže Adámek se své moci nevzdal a díky odolnosti vůči stáří vyčkal až do moderní doby, aby se se svým nástupcem střetl. Ten nástupce je malej klučina Billy Batson, kterej se stal dalším vyvoleným a začal si říkat Captain Marvel. A tak se stal Black Adam jeho úhlavním nepřítelem. Později přišlo na svět nový vydavatelství jménem Marvel Comics a ti se s DC "dohodli", že se Captainu Marvelovi nebude říkat takhle, protože by to mátlo fanoušky (nebo nevím, jakej byl ten důvod). Tak se mu od té doby říká Shazam!, což je kouzelná formule, kterou musí vyslovit pro odstartování nějakýho kouzla (je to zkratka jmen Šalamoun, Herkules, Atlas, Zeus, Achiles a Merkur, jejichž sílu tím dostane). Tu samou formulku ale používá velmi zlej Black Adam, kterej se stal velmi oblíbeným a velmi pěkně vymyšleným hajzlem. Dokonce byl portálem IGN zvolenej za šestnáctýho nejlepšího komiksovýho záporáka všech dob. Jenže pak přišel scenárista Geoff Johns a jemu podobní a udělali z Black Adama antihrdinu, kterej se snaží očistit si jméno. Tak skončil na nějakou dobu i v JSA. Umí vyvolávat silný kouzla na bázi žlutýho magickýho blesku, umí lítat, je skoro nezranitelnej, má obří sílu, vysokou inteligenci a neomezenou kuráž, takže si troufne i na ty největší parchanty (nebo hrdiny, podle toho, na čí straně zrovna stojí). Jo a ještě se připravoval film Shazam!, kde roli Black Adama obsadil Dwayne "Rock" Johnson. Nevím, jestli se film ještě točí, nebo projekt zrušili, ale už jsem o něm delší dobu nic neslyšel. 
   

Superman

  Tohle je jinej Superman než Kal-El (tedy Klárk). Tenhle se jmenuje Val-Zod a je z paralelního univerza jménem Earth 2. Jeho příběh je takovej, že na Kryptonu popravili jeho rodiče a ujali se ho Jor-El a Lara, čili taťka a mamka Kal-Ela. Když se pak začala planeta ubírat do kopru, poslali ho, společně s dalšíma třema kryptonskýma miminama, na Zemi. Val-Zoda po přistání našel Terry Sloane, coby první Mr. Terrific a umístil ho do jakýhosi zařízení, kde v podstatě vyrůstal v cele. Už v šesti letech si oblíkl svůj dres a pak, až vyrostl, byl z něho Superman (já to ale umím zestručnit, co?). Krom barvy pleti (Val-Zod je černoch) je to ale úplně stejnej Superman, jako náš "homo klárkus sbrýlemiměnepoznátus" a má i naprosto stejný schopnosti. Takže není co dodat, všichni víme. Nebo snad ne!? Jo, mimochodem, v jeho realitě je Klárk zlej. Po promíchání realit se přifařil k JSA.


Batman

    Tenhle Batman je taky někdo jinej, než starej dobrej Bruce Wayne. Ale nejsme daleko. Tohle je totiž Batman z Earth 2 a je to Thomas Wayne, taťulda malýho Bruce. V paralelním vesmíru Earth 2 totiž v temné uličce Gothamu nezakválki (neumřeli) rodiče Bruce, ale kulku chytla mamka a malej Bruce. Zůstal starej Wayne a Batman je tady on. A protože se mezi lidma vykládá, že smrt dítěte bolí víc než smrt rodičů, je Thomas takovej o dost tvrdší a zlejší Batman. Nebojí se dokonce používat střelný zbraně, což jeho syn z paralelního světa nikdy neudělá. Kromě Earth 2 jsme ho mohli vidět například v eventu Flashpoint, nebo v perfektním animovaným filmu Justice League: The Flashpoint Paradox, kterej je udělanej na motivy právě tohoto eventu. A jak tak DC promíchává dimenze, stalo se, že se tento konoupek dostal i do JSA.


Wonder Woman

  A máme tu další paralelní postavičku. Respektive ne Earth 2, ale je to trochu složitější. Nám známou Wonder Woman Dianu uplácala z jílu její matka Hippolyta. No a to je tady Wonder Woman. Takhle, když Diana ještě nebyla, zastávala roli Wonder Woman její mamka. Schopnosti má úplně stejný, jako pak její dcerka, akorát neumí lítat. To Diana někdy taky ne, ale ve spoustě sérií to umí. Asi jak má autor náladu. Když si nedá ráno kafe, tak Diana nelítá a hotovo. Takže laso pravdy, Héfaistovy náramky a takový ty blbůstky má taky. Akorát není tak silná a mocná, jako pak Diana, protože ta má ještě trochu geny škareďáka jménem Ares. A taky nesmíme zapomínat na to, že Diana je o něco mladší a hezčí!


Postavy, který se jen tak mihly

Aquawoman
  V JSA se taky ještě ukázalo pár postaviček, který byly v týmu jen na okamžik. Ani ne v rámci čísel, jako spíš epizodní role mezi členy. Je to například Aquawoman, což je paralelní protějšek (Earth 2) Aquamana. Jmenuje se Královna Marella a moc se toho o ní neví. Jen to, že byla zavřená v nějaké Arkhamově militární základně, nebo co. Umí všemožně čarovat s vodou.
Roxy
Další takovej člověk je Roxy. Teda ona je to spíš jakási entita. Je to vlastně ztělesněnej počítačovej program, kterej naprogramoval Hourman, aby mohli infiltrovat nepřátelskou elektroniku. Akorát že se to vymklo z ruky a Roxy je takovej nezávisle myslící digitální duch, kterej umí posednout nejen kohokoliv, ale cokoliv. Prostě žena do domácnosti.
Darknight
Pak se v týmu na chvilku objevil Darknight a od té doby po něm není ani pšouk. Což je škoda, protože tahle postavička si mi hrozně líbí. Klidně by si zasloužil i svou sérii. Ale lidi asi nejsou téhož názoru, proto ho odšoupli. Je na něm zajímavý to, že nosí první prototyp Batmanova kostýmu, kterej dostal od Bruce, když byl členem nějakýho toho Batmanova gangu vedenýho Ras' Al Ghulem. K týmu se připojil jen aby pomohl s dvěma padouchama - Dr. Chaos a Scythe.
Ri
Jen ve čtyřech číslech se objevila členka jménem Ri. O historii této postavy se vůbec nic neví, ale to neva, hlavně, že je to kus. Snad jen to, že se (stejně jako Darknight) poznala s Brucem Wanem ještě předtím než byl Batman. Krom toho, že je skvělá bojovnice, umí taky léčit. Během svýho krátkýho působení v týmu vylečila mrtvý tělo Lighning, aby se do něho mohla vrátit její duše. No neni to hezký?
Ještě se v týmu na nějakou dobu objevili Superman, Batman a Captain Marvel, ale všichni to byli ti staříci z Království tvé (Kingdom Come).

Žádné komentáře:

Okomentovat